Kurs sommelierski w Warszawie
Poznaj świat wina
Prezent w postaci vouchera na kurs sommelierski wprowadzi obdarowaną nim osobą w szeroko rozumiany świat wina. Szkolenie przeznaczone jest nie tylko dla osób związanych z branżą gastronomiczno-hotelarską, ale także dla każdego, kto interesuje się tym szlachetnym trunkiem i chce poszerzyć swoją o nim wiedzę.
Wine pairing
W trakcie dwóch dni szkolenia odbiorca vouchera zdegustuje 14 starannie dobranych win z całego świata. Zasmakuje też w zaserwowanych zestaw przekąsek degustacyjnych, które starannie dobrano do wyselekcjonowanych win. To pozwoli bliskiej Ci osobie nie tylko w praktyce, ale i w teorii sparować wino z potrawami (tzw. wine pairing).
Przystępnie i w zrozumiały sposób
Forma szkoleń jest przystępna, zrozumiała i usystematyzowana. Dlatego, jeżeli bliska Ci osoba dopiero zaczyna swoją przygodę ze światem sommelierskim, nie odstraszą jej setki nazw regionów/szczepów/apelacji, związanych ze światem wina. Kurs pozwoli jej łatwo odnaleźć się w tej trudnej i fascynującej zarazem tematyce.
Na kursie degustuje się 14 win z różnych części świata:
- 2 wina musujące produkowane w dwóch różnych stylach – Martinotti-Charmat i Classico (szampański),
- 3 wina z tego samego szczepu, ale produkowane w różnych krajach oraz różnych stylach (wino naturalne, wino neutralne, wino beczkowe),
- 8 win w klasycznym stylu z najważniejszych regionów winiarskich np. Napa Valley, Bordeaux, Rioja, Bourgogne, Barossa, Marlborough, Toskania,
- wino pomarańczowe.
Zajęcia praktyczne uczą:
- Rzeczywistego odróżniania win i oceny ich jakości poprzez:
- specjalistyczne degustacje oraz analizę win z różnych części świata.
- ćwiczenia powonienia za pośrednictwem Le Nez Du Vin, czyli najwyższej jakości próbek zapachowych oddających najczęściej spotykane w winach aromaty.
- Doboru win do potraw (tzw. wine pairing).
- Umiejętności obchodzenia się z winem, czyli sztuki profesjonalnego serwisu, dotleniania, dekantacji itd.
- Obsługi Coravin – systemu służącego do nalewania i przechowywania najbardziej wyselekcjonowanych etykiet. Czy warto go używać? Jeśli tak, to kiedy i do jakich win?
Zajęcia teoretyczne obejmują takie zagadnienia jak:
- Historia wina.
- Produkcja wina: odmiany winorośli, terroir, zasady uprawy, choroby winorośli i szkodniki, proces winifikacji, style wina, znaczenie rodzaju beczek.
- Przechowywanie wina: w restauracji, w domowej spiżarni albo piwniczce.
- Inwestowanie w wino (samodzielnie, wyspecjalizowane firmy).
- Rejony winiarskie (klasyfikacje, przepisy prawne, etykiety): Francja, Włochy, Hiszpania, Niemcy, Portugalia, USA, Argentyna, Chile, RPA, Australia i Nowa Zelandia, pozostałe kraje.
- Serwis: temperatura, odpowiednie kieliszki, prezentacja i podawanie wina.
- Dobór wina do potraw.
- Opracowywanie karty win: bliska Ci osoba pozna gotowe rozwiązania, a także nauczy się samodzielnego przygotowania karty.
- Importerzy: firmy sprowadzające wina do Polski i ich portfolio.
Szkolenie Sommelierskie organizowane jest tylko w Warszawie w Centrum szkoleniowym Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów znajdującym się przy ul. Jagiellońskiej 58 w lokalu 128A.
Informacje o kursie sommelierskim:
- czas trwania: 2 dni (16 godzin),
- godziny zajęć: 9.00-17.00,
- grupa: 3-15 osób.
Centrum szkoleniowe Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów ul. Jagiellońska 58 lokal 128A. (ShowOnMap)
CloseMap
Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi
2 dni – 16 godzin
1 osoba
Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.
12 miesięcy od dnia nabycia
Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Na realizację weż ze sobą voucher podarunkowy. Zajęcia odbywają się w godzinach 9.00-17.00 w grupach od 3 do 15 osób.
Strój wygodny
Tutaj możesz zadać pytanie dotyczące prezentu.
Prawdziwi klienci. Autentyczne przeżycia. Szczere opinie.