Kawa to prawdopodobnie najpopularniejszy wywar w historii – pobudzająca, gorąca i smaczna królowa napojów wpisała się w kulturę tak bardzo, że pijemy ją niemal automatycznie, nie zdając sobie sprawy, ile pięknych rzeczy można uczynić z jej pomocą! Jeżeli ktoś bliski Twojemu sercu widzi w kawie pasję, a sposób przygotowania traktuje niemalże niczym artystyczny rytuał – ten wyjątkowy prezent będzie idealnym wyborem jako podarunek na urodziny czy z każdej innej okazji! Kurs baristyczny to soczyste, profesjonalne i jednocześnie klimatyczne wejście do krainy porośniętej wiedzą, pożytkiem oraz perspektywami.
Celem kursu jest przygotowanie do pracy w kawiarni na stanowisku baristy, a zajęcia kończą się certyfikatem, który otwiera wiele par drzwi do kawiarnianej kariery!
Celem szkolenia jest:
- kompleksowe przygotowanie do pracy w kawiarni,
- pozyskanie informacji na temat uprawy owocu kawowca - zielonego ziarna,
- nauka przygotowywania kaw czarnych metodami przelewowym, tj. drip, chemex, aeropress,
- opanowanie 3 podstawowych wzorów na kawie, tj. serce, rozeta, tulipan - technika latte art,
- pozyskanie wiedzy na temat prawidłowej sprzedaży w pracy w segmencie HoReCa - techniki sprzedaży.
Program szkolenia:
Dzień 1
Historia kawy i podstawowe informacje – teoria
- historia odkrycia kawy,
- wędrówka kawowca po świecie,
- uprawa,
- gatunki i odmiany,
- rodzaje zbiorów,
- rodzaje obróbek,
- sztuka wypalania kawy.
Organizacja miejsca pracy – teoria
- rozmieszczenie poszczególnych elementów baru,
- odpowiednie zatowarowanie baru / zapobiegawczość,
- znaczenie organizacji miejsca pracy.
Espresso – teoria
- historia espresso,
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego,
- parametry poprawnego espresso,
- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania,
- ekstrakcja - poprawna/błędy ekstrakcji (degustacja).
Espresso – praktyka
- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso,
- ustawianie młynka – zrozumienie istotności/wpływ na smak. Mleko – teoria
Mleko – teoria
- skład mleka / charakterystyka,
- rodzaje mleka / napoje roślinne,
- proces spieniania mleka – demonstracja,
- cappuccino – charakterystyka / demonstracja,
- latte art – podstawowy wzór “serce”,
- latte art – poprawne wykonanie / demonstracja. Mleko – praktyka
Mleko – praktyka
- nauka poprawnego spieniania mleka,
- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”. Latte art – kontynuacja
Latte art – kontynuacja
- cappuccino z wzorem serca – praktyka,
- “tulipan” – demonstracja – praktyka.
Dzień 2
Kawy ciąg dalszy
- przypomnienie wiadomości z dnia 1,
- kawa speciality – czym jest, jak odróżnić, gdzie kupić. Kawa czarna – co ma wpływ na smak? (degustacja)
Kawa czarna – co ma wpływ na smak? (degustacja)
- grubość i równość mielenia,
- proporcja wody do kawy,
- odpowiednie parametry wody (mineralizacja i chemia wody, temperatura),
- agitacja podczas parzenia,
- czas parzenia. Metody alternatywne
Metody alternatywne
- czym są metody alternatywne,
- demonstracja dostępnych metod. Metody alternatywne – praktyka / porównanie metod
Metody alternatywne – praktyka / porównanie metod
- Aeropress, Kalita Wave, Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper, Delter Coffee Press. Cappuccino – praktyka
- serce, tulipan, rozeta – praktyka.
Cappuccino – praktyka
- serce, tulipan, rozeta – praktyka.
Miejsce usługi
Warszawa, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź, Katowice
Warunki pogodowe
Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi
Czas
16 godzin zegarowych. 2 dni w godzinach od 8.00-16.00 (wtorek-środa)
Przeznaczenie prezentu
1 osoba
Rezerwacja
Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.
Okres ważności
12 miesięcy od dnia nabycia
Dodatkowe informacje
Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Na realizację usługi weź ze sobą wydrukowany voucher.
Odzież
Wygodny ubiór, w którym czujesz się dobrze.
Prawdziwi klienci. Autentyczne przeżycia. Szczere opinie.