Szkolenie baristyczne z certyfikatem
Kawa to prawdopodobnie najpopularniejszy wywar w historii – pobudzająca, gorąca i smaczna królowa napojów wpisała się w kulturę tak bardzo, że pijemy ją niemal automatycznie, nie zdając sobie sprawy, ile pięknych rzeczy można uczynić z jej pomocą! Jeżeli ktoś bliski Twojemu sercu widzi w kawie pasję, a sposób przygotowania traktuje niemalże niczym artystyczny rytuał – ten wyjątkowy prezent będzie idealnym wyborem jako podarunek na urodziny czy z każdej innej okazji! Kurs baristyczny to soczyste, profesjonalne i jednocześnie klimatyczne wejście do krainy porośniętej wiedzą, pożytkiem oraz perspektywami.
Celem kursu jest przygotowanie do pracy w kawiarni na stanowisku baristy, a zajęcia kończą się certyfikatem, który otwiera wiele par drzwi do kawiarnianej kariery!
Celem szkolenia jest:
- kompleksowe przygotowanie do pracy w kawiarni,
- pozyskanie informacji na temat uprawy owocu kawowca - zielonego ziarna,
- nauka przygotowywania kaw czarnych metodami przelewowym, tj. drip, chemex, aeropress,
- opanowanie 3 podstawowych wzorów na kawie, tj. serce, rozeta, tulipan - technika latte art,
- pozyskanie wiedzy na temat prawidłowej sprzedaży w pracy w segmencie HoReCa - techniki sprzedaży.
Program szkolenia:
Dzień 1
Historia kawy i podstawowe informacje – teoria
- historia odkrycia kawy,
- wędrówka kawowca po świecie,
- uprawa,
- gatunki i odmiany,
- rodzaje zbiorów,
- rodzaje obróbek,
- sztuka wypalania kawy.
Organizacja miejsca pracy – teoria
- rozmieszczenie poszczególnych elementów baru,
- odpowiednie zatowarowanie baru / zapobiegawczość,
- znaczenie organizacji miejsca pracy.
Espresso – teoria
- historia espresso,
- budowa młynka i ekspresu ciśnieniowego,
- parametry poprawnego espresso,
- przygotowanie espresso krok po kroku / błędy wykonania,
- ekstrakcja - poprawna/błędy ekstrakcji (degustacja).
Espresso – praktyka
- ćwiczenie parzenia poprawnego espresso,
- ustawianie młynka – zrozumienie istotności/wpływ na smak. Mleko – teoria
Mleko – teoria
- skład mleka / charakterystyka,
- rodzaje mleka / napoje roślinne,
- proces spieniania mleka – demonstracja,
- cappuccino – charakterystyka / demonstracja,
- latte art – podstawowy wzór “serce”,
- latte art – poprawne wykonanie / demonstracja. Mleko – praktyka
Mleko – praktyka
- nauka poprawnego spieniania mleka,
- przygotowywanie cappuccino z podstawowym wzorem latte art “serce”. Latte art – kontynuacja
Latte art – kontynuacja
- cappuccino z wzorem serca – praktyka,
- “tulipan” – demonstracja – praktyka.
Dzień 2
Kawy ciąg dalszy
- przypomnienie wiadomości z dnia 1,
- kawa speciality – czym jest, jak odróżnić, gdzie kupić. Kawa czarna – co ma wpływ na smak? (degustacja)
Kawa czarna – co ma wpływ na smak? (degustacja)
- grubość i równość mielenia,
- proporcja wody do kawy,
- odpowiednie parametry wody (mineralizacja i chemia wody, temperatura),
- agitacja podczas parzenia,
- czas parzenia. Metody alternatywne
Metody alternatywne
- czym są metody alternatywne,
- demonstracja dostępnych metod. Metody alternatywne – praktyka / porównanie metod
Metody alternatywne – praktyka / porównanie metod
- Aeropress, Kalita Wave, Hario v60, Chemex, The Gabi Master A Coffee Dripper, Delter Coffee Press. Cappuccino – praktyka
- serce, tulipan, rozeta – praktyka.
Cappuccino – praktyka
- serce, tulipan, rozeta – praktyka.

Warszawa, Wrocław, Poznań, Kraków, Łódź, Katowice

Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi

16 godzin zegarowych. 2 dni w godzinach od 8.00-16.00 (wtorek-środa)

1 osoba

Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.

12 miesięcy od dnia nabycia

Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Na realizację usługi weź ze sobą wydrukowany voucher.

Wygodny ubiór, w którym czujesz się dobrze.
Tutaj możesz zadać pytanie dotyczące prezentu.
Inni klienci oglądali również
Podobne prezenty

Zweryfikowany użytkownik
PAweł
Zweryfikowany użytkownik
2021-01-21 Czy ta recenzja była dla ciebie pomocna? Tak Nie
Więcej propozycji partnera


Prawdziwi klienci. Autentyczne przeżycia. Szczere opinie.