Dwa tygodnie szkolenia barmańskiego II stopnia z Ogólnopolską Szkołą Barmanów. Warszawa, Kraków, Poznań lub Wrocław! Prezent dla osoby fascynującej się sztukę barmańską!
Historia barmaństwa jest tak długa i barwna, jak smaki serwowanych koktajli. Wprowadzona 15 lat temu przez Szkołę Barmanów – dziś jest najbardziej kompleksową i rozbudowaną ofertą szkoleniową na rynku. Kurs pozwoli bliskiej Ci osobie wejść na profesjonalny poziom barmański. To nie jest standardowy, kilkugodzinny kurs – to intensywne, dwutygodniowe szkolenie Barmana II Stopnia, gdzie aż 80% czasu zostanie przeznaczone na praktykę! Uczestnik pozna tajniki miksologii molekularnej (z użyciem ciekłego azotu!) i innowacyjne techniki zero waste i wiele więcej. To prezent, który otwiera drzwi do fascynującej kariery za barem!
Dlaczego szkolenie na barmana jest tak prestiżowe?
- łączy wiedzę z praktyką – aż 80% zajęć to ćwiczenia praktyczne, nauka free pouringu oraz praca z nowoczesnym sprzętem (Flavour Blaster, VOM, ciekły azot),
- 2 prestiżowe certyfikaty – ukończenie szkolenia wiąże się z otrzymaniem Certyfikatu Barman II Stopnia oraz Certyfikatu Menedżera Baru,
- nielimitowane „poprawki” – zdanie egzaminu jest gwarantowane dzięki możliwości nielimitowanej liczby bezpłatnych podejść do poprawek egzaminu teoretycznego i praktycznego,
- edukacja na poziomie Premium – degustacja koktajli i alkoholi z asortymentu blisko 1000 butelek, a także możliwość bezpłatnego udziału w dodatkowych warsztatach tematycznych,
- W cenie kursu otrzymasz 360-stronicową książkę „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana” oraz materiały elektroniczne.
Godziny i dni zajęć:
Warszawa: 10 dni.
- Tryb dzienny: od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-15.00
- Tryb wieczorowy: od poniedziałku do piątku w godzinach : 16.00-22.00
Poznań, Wrocław, Kraków: 8 dni.
- Tryb dzienny: od poniedziałku do piątku oraz od poniedziału do środy w godzinach 9.00-16.30.
Szkolenie Barmańskie II stopnia w Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie trwa 8 dni, ale w dłuższym wymiarze godzin codziennie.
Program Szkolenia Barmańskiego II Stopnia obejmuje:
- Omówienie sylwetki barmana, wyposażenia baru, rodzajów szkła i sprzętu barmańskiego.
- Poznanie historii miksologii, jej pionierów, stylów barmaństwa, specyfiki pracy w różnych lokalach oraz rozwoju miksologii w Polsce.
- Dogłębne towaroznawstwo alkoholowe:
- klasyfikacja, procesy produkcji ze szczegółowym omówieniem głównych kategorii: wódka, gin, whisky, brandy, rum, likiery, tequile itd.,
- zasady profesjonalnej degustacji,
- codzienne panele degustacyjne obejmujące ponad sto marek alkoholi Premium, z osobnym, rozbudowanym wykładem i degustacją dedykowaną whisky (w tym użycie zestawu Whisky Aroma Kit),
- Nauka teorii smaku i kluczowego dla koktajli balansu.
- Opanowanie metod przyrządzania koktajli: building, shaking, stiring, swizzle i throwing.
- Przygotowywanie kilkudziesięciu koktajli klasycznych i modern classic.
- Ćwiczenie przyrządzania shotów warstwowych i prawidłowego podawania płonącej sambuci oraz absyntu.
- Tworzenie koktajli na bazie wina musującego oraz koktajli aperitifowych.
- Opanowanie zasad i technik dekorowania koktajli.
- Przygotowywanie drinków na bazie świeżych owoców oraz drinków mrożonych w blenderze (frozen drinks).
- Nauka przyrządzania efektownych i płonących drinków.
- Moduł Flair:
- free pouring (nalewanie bez miarek, w tym dwoma butelkami):
- ergonomia pracy, speed flair oraz podstawy working flair,
- Wprowadzenie do miksolologii molekularnej:
- geneza, historia kuchni i miksologii,
- narzędzia i składniki w miksologii molekularnej,
- sferyfikacja podstawowa i odwrócona,
- tworzenie żeli, galaretek, pianek i puchu alkoholowego.
- Dekoracje z izomaltu.
- Praktyka z ciekłym azotem:
- charakterystyka i zjawisko Leidenfrosta,
- tworzenie sorbetów, popcornu i bez alkoholowych
- koktajle podawane „do góry nogami”.
- Produkcja składników home-made (infuzje, syropy, kordiały, tynktury, bittery) z naciskiem na zasadę zero waste i metody: maceracja, sous-vide, infuzja ciśnieniowa.
- Tworzenie wariacji klasycznych koktajli przy użyciu produktów home-made.
- Przygotowywanie koktajli wędzonych (Smoking Gun) i musujących (shaker Perlini).
- Wykorzystanie urządzeń Flavour Blaster (aromatyczne bańki) i VOM (jadalne „chmurki”).
- Wiedza o winie:
- metody produkcji (czerwone, białe, słodkie, musujące),
- charakterystyka szczepów, producenci, wady, czytanie etykiet, dekantacja i dobór wina do potraw.
- Moduł Barista: podstawy o kawie, eksploatacja ekspresów, poprawne espresso i kawy mleczne.
- Psychologia sprzedaży, techniki zwiększania przychodu i idea hospitality.
- Moduł zarządzanie barem:
- współpraca z firmami FMCG (kontrakty, portfolio),
- zapobieganie nadużyciom, przeprowadzanie inwentaryzacji i analiza wyników,
- analiza aspektów prawno-ekonomicznych baru: zezwolenie na sprzedaż alkoholu (koncesja), projektowanie karty pod kątem rentowności (beverage cost, marża, pricing), podstawowe wskaźniki finansowe.
- Omówienie form prawnych zatrudnienia (umowy cywilnoprawne, o pracę, samozatrudnienie) i ich kosztów,
- Analiza form prawnych działalności gospodarczej (JDG, spółki osobowe/kapitałowe) pod kątem gastronomii,
- Wyjaśnienie specyfiki i stawek głównych podatków (VAT, PIT, CIT) oraz wyboru formy opodatkowania,
- Omówienie systemów podziału i opodatkowania napiwków i opłat serwisowych,
Podaruj przeżycie, które smakuje jak najlepszy koktajl!
Ogólnopolska Szkoła Barmanów to renomowane i certyfikowane centrum szkoleniowe z ponad 15-letnim doświadczeniem, oferujące kursy na różnych poziomach zaawansowania oraz szkolenia menadżerskie i gastronomiczne. Działając w pięciu największych polskich miastach, szkoła koncentruje się na przekazywaniu wiedzy i umiejętności niezbędnych w najbardziej cenionych lokalach HoReCa. Wykładowcy to doświadczeni specjaliści, którzy gwarantują solidne przygotowanie do zawodu i zyskanie przewagi na konkurencyjnym rynku pracy. Firma stawia na najbardziej rozbudowane programy szkoleniowe, kładąc duży nacisk na praktykę i innowacyjne techniki.