Kurs baristyczny I stopnia

  • Kurs baristyczny I stopnia
  • Kurs baristyczny I stopnia
  • Kurs baristyczny I stopnia

Lokalizacja: Kraków
Czas trwania całej usługi: 1 dzień ( 9.00-17.00)
Wybierz wariant cenowy:
Do koszyka Dodaj do ulubionych
Cechy oferty:
voucher ważny 12 miesięcy darmowa wymiana szybka dostawa 30 dni na zwrot

Jeżeli nie wyobrażasz Sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy i chciałbyś na jej temat wiedzieć wszystko zapraszamy na kurs balistyczny dla profesjonalistów. Przekonaj się czy drzemie w Tobie duch baristy!

Zdobądź niezbędną wiedzę i umiejętności dzięki którym nie tylko zaskoczysz znajomych ale przede wszystkim zdobędziesz szansę na pracę w zawodzie baristy.

Szkolenie baristyczne I stopnia to: kompleksowe omówienie różnych rodzajów kaw, poznanie wszystkich najistotniejszych parametrów prawidłowego espresso, zaznajomienie się z regionami upraw kawowców, a także sposoby zbierania, wypalania i różnice w smaku oraz aromacie kawy. Prowadzony przez nas kurs baristy w Krakowie składa się aż w 70 procentach z zajęć praktycznych! W trakcie realizacji kursu, każdy z jego uczestników wykorzystuje ponad 0,5 kg kawy i 10 litrów mleka do nauki! Każdy barista odbywający kurs musi osobiście przećwiczyć wykonanie napojów. Regulujemy młynek, przygotowujemy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian boskiego napoju.

Podczas kursu baristy przerabiamy również wstęp do Art - Latte, czyli malowania dekoracji za pomocą odpowiednio spienionego mleka.

Wszystkie ćwiczenia wykonujemy na profesjonalnych gastronomicznych kolbowych ekspresach ciśnieniowych i wysokiej jakości kawach.

 

•    Pochodzenie kawy, regiony upraw.

•    Gatunki kaw - różnice

•    Mieszanki kaw - omówienie, charakterystyka

•    Rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki 

•    Wypalanie i przechowywanie kaw - omówienie

•    Kofeina i jaj wpływ na człowieka - pozytywny i negatywny

•    Parametry prawidłowego espresso, jak rozpoznać prawidłowo wykonane espresso - omówienie

•    Ristretto, Americano, Coretto, Mocha, Con Panna,  Cappuccino, Latte Machiato, Espresso Machiato, Irish cafe, Ice cafe

•    Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka) - najczęściej popełniane błędy

•    Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego

•    Obsługa klienta przy barze, dobór porcelany, wzorcowe serwowanie kaw

•    Zajęcia praktyczne: wykonywanie wszystkich poznanych kaw przez każdego z kursantów - zarówno z pomocą szkoleniowca jak i samodzielnie

•    Zasady spieniania mleka do różnych kaw

•    Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami

•    Latte art - wstęp: prezentujemy dwa podstawowe wzory lane z ręki - serce, rozeta

•    Malowanie wykałaczką – prezentacja

 

Miejsce usługi
Miejsce usługi

Galicyjska Szkoła Smaku Ul. Kurzei 17/9, Kraków

Warunki pogodowe
Warunki pogodowe

Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi.

Czas
Czas

1 dzień ( 9.00-17.00)

Przeznaczenie prezentu
Przeznaczenie prezentu

1 osoba

Rezerwacja
Rezerwacja

Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.

Okres ważności
Okres ważności

12 miesięcy od dnia nabycia

Dodatkowe informacje
Dodatkowe informacje

Kurs odbywa się w grupach 3-8 osób. Rezerwacji należy dokonać z min. 2 tyg, wyprzedzeniem.

Odzież
Odzież

Wygodny ubiór w którym czujesz się dobrze.

OPINIE

Prawdziwi klienci. Autentyczne przeżycia. Szczere opinie.