
Zarejestruj się i korzystaj w pełni z oferty Super Prezentów:
Jeżeli nie wyobrażasz Sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy i chciałbyś na jej temat wiedzieć wszystko zapraszamy na kurs balistyczny dla profesjonalistów. Przekonaj się czy drzemie w Tobie duch baristy!
Zdobądź niezbędną wiedzę i umiejętności dzięki którym nie tylko zaskoczysz znajomych ale przede wszystkim zdobędziesz szansę na pracę w zawodzie baristy.
Szkolenie baristyczne I stopnia to: kompleksowe omówienie różnych rodzajów kaw, poznanie wszystkich najistotniejszych parametrów prawidłowego espresso, zaznajomienie się z regionami upraw kawowców, a także sposoby zbierania, wypalania i różnice w smaku oraz aromacie kawy. Prowadzony przez nas kurs baristy w Krakowie składa się aż w 70 procentach z zajęć praktycznych! W trakcie realizacji kursu, każdy z jego uczestników wykorzystuje ponad 0,5 kg kawy i 10 litrów mleka do nauki! Każdy barista odbywający kurs musi osobiście przećwiczyć wykonanie napojów. Regulujemy młynek, przygotowujemy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian boskiego napoju.
Podczas kursu baristy przerabiamy również wstęp do Art - Latte, czyli malowania dekoracji za pomocą odpowiednio spienionego mleka.
Wszystkie ćwiczenia wykonujemy na profesjonalnych gastronomicznych kolbowych ekspresach ciśnieniowych i wysokiej jakości kawach.
• Pochodzenie kawy, regiony upraw.
• Gatunki kaw - różnice
• Mieszanki kaw - omówienie, charakterystyka
• Rozpoznawanie ziaren Robusty i Arabiki
• Wypalanie i przechowywanie kaw - omówienie
• Kofeina i jaj wpływ na człowieka - pozytywny i negatywny
• Parametry prawidłowego espresso, jak rozpoznać prawidłowo wykonane espresso - omówienie
• Ristretto, Americano, Coretto, Mocha, Con Panna, Cappuccino, Latte Machiato, Espresso Machiato, Irish cafe, Ice cafe
• Wpływ grubości mielenia kawy na jakość espresso (regulacja młynka) - najczęściej popełniane błędy
• Zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego
• Obsługa klienta przy barze, dobór porcelany, wzorcowe serwowanie kaw
• Zajęcia praktyczne: wykonywanie wszystkich poznanych kaw przez każdego z kursantów - zarówno z pomocą szkoleniowca jak i samodzielnie
• Zasady spieniania mleka do różnych kaw
• Wykonywanie kaw smakowych oraz warstwowych z syropami
• Latte art - wstęp: prezentujemy dwa podstawowe wzory lane z ręki - serce, rozeta
• Malowanie wykałaczką – prezentacja
Galicyjska Szkoła Smaku Ul. Kurzei 17/9, Kraków
Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi.
1 dzień ( 9.00-17.00)
1 osoba
Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.
12 miesięcy od dnia nabycia
Kurs odbywa się w grupach 3-8 osób. Rezerwacji należy dokonać z min. 2 tyg, wyprzedzeniem.
Wygodny ubiór w którym czujesz się dobrze.
Tutaj możesz zadać pytanie dotyczące prezentu.
Prawdziwi klienci. Autentyczne przeżycia. Szczere opinie.