Kurs Baristyczny I stopnia
Niezwykły świat kawy
Wasze rozmowy o kawie z bliską Ci osobą wychodzą poza zwykłe zainteresowanie? Gdy spotykacie się w kawiarence, potrafi ona wyrazić coś więcej o jej smaku niż skądinąd kultowe: „Damn good Coffee”? To może być wstęp do jej przygody z profesjonalnym parzeniem kawy! W trakcie 20-godzinnego kursu baristycznego pozna ona wszystkie tajniki składające się na pyszną filiżankę kawy – grubość mielenia ziaren, temperaturę wody i czas parzenia, a także tradycyjne, standardowe i alternatywne metody parzenia.
Najlepsi bariści w Polsce
Poziom przygotowania kawy w lokalach jest bardzo różny – mimo popularności tego trunku w naszym kraju dobry, wyszkolony barista cały czas jest na wagę złota. Jeżeli sądzisz, że bliska Ci osoba chciałaby rozwijać swoją pasję związaną z kawą, podaruj jej voucher na kurs baristyczny. Kurs zetknie ją z ludźmi łączącymi pasję ze skutecznością najlepszych metod szkoleniowych. Szkoła przekazuje praktyczne umiejętności przyrządzania wyjątkowych w smaku i formie napojów z kawy, a szkolenia prowadzą jedni z najlepszych baristów w Polsce.
Kurs, a co po nim?
Kurs na baristę/baristkę trwa 3 dni (jest to w sumie 20 godzin lekcyjnych) i przygotowany jest dla grup 10-13 osobowych. Jego zwieńczeniem jest egzamin, który sprawdza stopień nabytej wiedzy i umiejętności. Warunkiem otrzymania certyfikatu ukończenia szkolenia jest zaliczenie testu z wiedzy teoretycznej oraz wykonanie prawidłowo espresso i cappuccino z wykorzystaniem poznanych technik.
Program kursu na baristę I stopnia:
- Historia kawy: nazwa, pochodzenie kawy, legendy dotyczące odkrycia kawy, kawa w Europie, pierwsze kawiarnie, kawa w Polsce.
- Botanika: wygląd kawowca, ziarna, kwiatu, region występowania, warunki uprawy, podstawowe gatunki (charakterystyka), kawowe rarytasy.
- Od sadzonki do konsumenta: plantacje: wyżynna, nizinna, rodzaje upraw: ekologiczna, przemysłowa, kawa z certyfikatem, zacienianie, sadzenie kawowców, dojrzewanie kawy, zbiory (metody i ich wpływ na jakość kawy): picking, stripping, maszynowy, metody obróbki ziaren: mokra, sucha, pośrednia, selekcja, przechowywanie, transport, kraje uprawy kawowców (wpływ na smak kawy), degustacja, palenie kawy, odcienie palonej kawy a jej smak, przechowywanie palonej kawy, mielenie, metody przyrządzania kawy, mielenie a metoda parzenia kawy.
- Wpływ kawy na zdrowie.
- Jak zrobić dobrą kawę – standardy włoskie: zasada 4M.
- Ustawianie młynka, prawidłowe metody dozowania.
- Espresso classico, ristretto, lungo, doppio, Americano.
- Mleko: ubijanie mleka, właściwe – struktura i temperatura mleka.
- Prawidłowe wykonanie: cappucino, cafe latte i cafe latte macchiato, espresso macchiato.
- Espresso affogato, espresso con panna, kawa po wiedeńsku, mocha, Irish coffee.
- Wzory lane z ręki, rysowane sosem i szpikulcem.
- Free flow latte art – serce, rozeta, jabłko, przykłady wzorów łączonych.
- Latte art – wzory, rysowane szpikulcem.
- Alternatywne metody parzenia kawy: aero press, french press, drip: doza i grubość mielenia kawy, temperatura wody i czas parzenia, technika parzenia, degustacja.

TaBaCo, ul. Cystersów 21D, Kraków (ShowOnMap)
CloseMap

Pogoda nie ma wpływu na realizację usługi.

3 dni, ok. 20 godzin lekcyjnych

1 osoba (grupy ok 10-13 os.)

Dane kontaktowe do Organizatora widoczne będą na zakupionym Voucherze.

12 miesięcy od dnia nabycia

Wymagana wcześniejsza rezerwacja. Na realizację weź ze Sobą voucher podarunkowy. Przy rezerwacji podaj Organizatorowi numer kuponu. Usługa dla osób pełnoletnich. Szczegółowe terminy spotkań uzyskasz bezpośrednio u Usługodawcy.

Wygodny ubiór w którym czujesz się dobrze.
Tutaj możesz zadać pytanie dotyczące prezentu.
Inni klienci oglądali również
Podobne prezenty
Więcej propozycji partnera


Prawdziwi klienci. Autentyczne przeżycia. Szczere opinie.